Monday, August 22, 2011

:::Jalan tanpa traffic light:::









Kadang2, manusia akan jalan tanpa toleh menoleh. Terus. Redah semua.

Adapon manusia yg guna traffic light adalah golongan yang berhikmah dan bertatasusila. Masing2 masih belom bersedia untuk dibawa Van jenazah ke tempat sepatutnya.


Persis seperti mulot, kadang2 ada manusia yg cakap langsung dengan menggunakan short cut. Pantas dan padat. Habes selok belok simpang lekuk dan divider di redah. Kalau orang lain tak sakit, sendiri yg rasa sakit kan?

Bezanya dengan yang cakap pakai akal dan hati. Sebelum bercakap harus pandang kiri kanan, lihat sekeliling. Baru melintas. Berhenti bila perlu. Safety kan?


Jadi, mulot manusia tak mungkin dipasangkan traffic light. Nak harapkan kesedaran, mana tercapai 24/7 dalam keadaan sepenuhnya sedar. Kdang2 akan terlepas dan tertekan minyak bila keadaan tidak terkawal.


Sisa nota : Jika mulot manusia punya traffic light, pasti hati kuman cacing gajah manusia dan seanteronya tidak akan berlaku kemalangan menghiris. Jika kereta pon kadang2 sukar dikawal, inikan mulot manusia yang ada lepasnya.






-NO BODY PERFECT-







P/S : jIKA satu dua kemalangan, itu memang kecuaian. Tapi kalau acap kali benda yang sama, memang itu habit kekal sepanjang zaman. Mulot maut .




Sunday, August 21, 2011

:::Plain vanilla:::




Jangan ketakutan tak tentu hala. Jika pasti ia milik anda, jagalah. Kerana seluruh petala dan semesta, sudah berpunya. Hakiki.

Friday, August 19, 2011

::: double triple :::



Pemberian hari ini adalah ganda ganda ganda penerimaan untuk hari kelak.

Dan biarlah ia Lillahitaala.

Monday, August 15, 2011

:::Belakang Semalam :::




Respon jiwa : Maka, lebih banyak bagusnya jika setitik pun tidak punya hubung kait dengan mantan. Kerana lebih banyak buroknye jika bersangkut paut. Kerana mantan lebih banyak yg membawa maksud duka durjana di sebelum hari.


::: Murka petala ke tujuh lapan sembilan :::

Dan semalam...



datang seorang budak. Ok budak. Around darjah 3 atau 4 datang dengan muka innocent lagi suci murni djamin halal. Aishh. Sadis. Motip kedatangan dengan ketas kaler biru. Ok, dapat tangkap. Macam zaman mude2 belia dulu. Se-kohlah punye agenda.


"Acik, nak mintak derma untuk sekolah"



Di ulang, Acik.


oh, No.


"Maaf adek, ni je yg akak mampu. Akak pon Student"



Ahdek, anda memang jujur. Ahkak 23 kot! Sirap oren rebena tol.



Sisa nota : Sila jangan menyapu di halaman rumah dengan berbaju kelawar. Pasti panas ati sambil gelak guling2. Sekian.


ha-ha-ha



Thursday, August 4, 2011

:::Mulut manusia memang UNSTOPPABLE:::


Memang beza.

Manapun ceruk muka bumi ni, gejala umpat mengumpat memang kencang lagi deras. Kadang2, langsung x menjaga sensitiviti makhluk sekeliling. Kot ia pun nak mengumpat, ngumpat bedua je la Mak Cik weyh. Dosa x yah nak sedekahkan kat seisi kampung. VIRUS tu! Aishhh. Yg paling seronok terdengar tyme bulan2 pose ni la. Haibat..Rancak!

Satu hal lagi selain ngumpat adelah mulot mulot mulot manusia yg suke cakap cakap cakap.

Dan tibe2 teringat cerita Abg Besar tentang mulOt2 orang yang menyerupai mulot puaka * maaf untuk perumpamaan yg sangat mantap dan juga
seorang bapa dan anaknye serta unta tunggangannya.


Seorang ayah yg baek serta anak yg soleh mengalami masalah dalam perjalananya bersama unta. Dek kerana MULUT MANUSIA, kemaen lagi den highlight mereka serba salah dan hape pon tak buley. Sadis!



Di dalam perjalannya:


1) Si ayah suh anak die yg naek dan die memegang tali unta sambil berjalan.

MULUT2 MANUSIA : "anak tersebut sangat derhaka, ada pulak ayah die yg bawa die cam raja pulak"

Jadi si anak pun turun dek kerana cakap cakap cakap tadi.



2) Si anak menyuruh ayahnya duduk diatas unta lalu die memegang tali dan terus b'jalan.
MULUT2 MANUSIA : "ayah tersebut sangat zalim dan tak perikemanusiaan. Sanggup melihat anaknya penat berjalan"


ok, si ayah pun stop dan terus turun.

3) Si anak dan si ayah mengambil keputusan untuk kedua2nya menunggang unta bersama2 dan meneruskan perjalanan.


MULUT2 MANUSIA : "mereka berdua sangat zalim pada haiwan. Bagaimana seekor unta boleh menahan berat 2 orang manusia"

4) Dan akhirnya kedua-dua mereka mengambil langkah terakhir iaitu kedua-duanya berjalan kaki sambil memegang tali unta.

MULUT2 MANUSIA : "alangkah b*d*hnya mereka berdua kerana tidak menggunakan kemudahan yang ada."


See, macam mana mulot mulot mulot manusia yg suke cakap cakap cakap boley menyusahkan hidup seseorang.


Sisa nota : Apa pun yg kita buat, jika yakin ia benar dan tidak menyimpang dari norma kehidupan dan norma agama, lakukan tanpa ragu. Kerana kadang2 mulut manusia banyak binasa dari baiknya.



mana mungkin dijahitkan?


*
cerita ini adalah cerita yg telah diceritakan. Jika ada kurang atau tertambah wat sesedap cerita, ampun ye. Sekadar nak kongsi kongsi kongsi.




Wednesday, August 3, 2011

:::syurga itu memang heaven:::






Syurga itu memang heaven.


Bila dengar tb dan orang yang cakap cakap cakap. Kite semua jelas bhawa syurga tempat terindah yang manusia tak terjangkau nak pk even overdose pon ke santek gilaannya. Tapi yang menariknya, wanita itu ada banyak syurga kalo nak compare gender lawannya. Itu mak cik2, brader, akak, opah, uncle segala spesis homo sapiens dan sekutunya yg penah cakap. Tpu kalo x tau.









-----> syurga di bawah kaki ibu






baby : betul ke ade syurga kat cni? *confuse




jangan tanye kenapa syurga ada di kaki sedangkan ada yg punye cagu atau kurap atau kudis atau segala bagai yg kurang menyenangkan. Ceitt. Korang punye pon bukan la menawan sangat. Mak kite sume punye kaki lebih hebat,suci dan kuat kot. (ok, that's not the point)




Kalo diikutkan logikanya, kaki mak kite ni kite ibaratkan suatu penghormatan buat kaum ibu. So, memang korek dalam mana pun takkan ada syurga di situ. Apa yang cuba disampaikan, hormatilah ibu kita. Kerana jika kita menghormati ibu dan memperlakukan ibu sebaek2nya, balasan syurga la imbalannye. Amin~



-----> rumahku syurgaku


why?


ha, yg ni peribahasa memang peribahasa perli direct kaw kaw. Ha-ha. Maksudnye, kalo rumah hang porak peranda kuca kaci tak tentu hala, tak delah syurga ye. Arap Maklum. Tapi, kalo hang wat umah tu kemas, bersih, suci dan sodap mata memandang..Memang wallaaaaaaa..Kite kasik kire cincai, cam syurga dunia la. Tapi, semua tau syurga Disana tu lagi haibat kn.?

So, peribahasa ini memang mencocok jiwa yg halus. Hang sedaq, hang bagus. Hang x sedaq, hang punya pasai. Sila jangan amek ape2 respon dengan peribahasa ni.








ini memang syurga dunia yg diharap2kn FMJ . Cun kan? * xsuke suda! =P





ehem2..sape punye umah angkat tangan! *baek sorok. Malu kat mak mentua aihh.






-----> syurga di bawah tapak kaki suami












ahkak ni sedang membersihkan syurganya. =P




Hahaha. Yang ni pon pompuan jugak yg kena. Adesss. Nasib badan masih dibawah tapak kaki umi lagi. Ho-ho-ho. Mana2 yg da kawen, sila pastikan kasut suami anda dan jugak selipar nye dalam keadaan yg indah dan bau yg terkawal. Syurga tuuu. Ha-ha.


Btw, ni pon lebey kurang. Isu :Syurga dan tapak kaki juga. Maksud sudah tentu lebey kurang dengan telapak kaki mak.Dah kawen ada penambahan, Hormati usband juga. Jangan derhaka dan perlakukan sebaeknya kalo nak dapat syurga. Nak x?



Tapi, yg mushkilnya di sini. Ada juga usband yg meng-kaki kaki kan isteri. AiyoOOo. Syurga ke macam tu? this is what we called "d-a-y-u-s". Cam ne nak ade syurga kalo itu yg dibuatnya. Ok, memang x patut! Hey ahbang, ade banyak lagi care kot nak sekolahkan aHkak. Bermesyuarah ke kan agi baek?




So, betulahkan syurga yg diumpakan buat perempuan itu banyak. Jadi anak yg soleh, jadi seorang yang rajin dan patuh pada suami. Da kire Heaven kat dunia la tu.



sisa nota : Apa pun syurga diibaratkan dengan dunia, syurga tetap terindah yg tak dapat menjangkau pemikiran manusia normal. Jika ingin jangkau, sila la bertanggakan ibadah dan taqwa (^_____^)







report : gambar disearch googlekan. Maceh!

Tuesday, August 2, 2011

Yes or No?

Saya bukan lah seorang yg mudah tuk mengucapkan "ya". Kerna jika 'ya' atau 'tidak' itu merupakan sesuatu yang amat penting, mana mungkin keputusan itu diambil dalam masa 2 3 saat macam Abu yang hendak beli gula2 hack di kedai Muthusamy dalam perjalanannya.



sisa nota : Jika gula2 hack tadi boleh dipulangkan atau dibuang atau disedekahkan jika tiada keinginan lagi, maka tidak wajar jika ia disamakan dengan perumpamaan benda2 penting yg lain.



*maaf buat mana2 Abu dan Muthusamy untuk contoh yg tidak mengaibkan.

tourist