Monday, July 18, 2011

:::Nyata:::

Bukan bijaklah manusia itu jika diri sendiri dibohongi. Kerana hakikat itu jelas nyata.



-fieyza syakir-

Saturday, July 16, 2011

::: Sila berebut dengan rakusnya:::

Malam ini bermula 15 Syaaban 1432H atau femesnye Nisfu Syaaban. Bulan ni je pertengahan bulan dipanggil nisfu. X da kan nisfu ramadhan,nisfu syawal dan nisfu2 len? It means ada la speselnye hari ni. Hari nisfu sya’aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu Maghrib. Rasulullah bersabda : barang siapa yang mengingatkan sesama. Tentang kedatangan bulan ini maka api neraka haram baginya.!!-Insya'allah









sisa nota : jom say NO tu api neraka. Nauzubillah.

Friday, July 15, 2011

::kerana rezeki itu lain-lain::

fenomena terkujat tamparan hebat ke gegendang telinga.. haha





Kadang2 sifat dengki yg bangkai datang, mula la kepala x dpat rehat lalu pucat. Tpu manusia normal x de perasaan dengki. Hahaha. Jeles punye pasal. Kadang2 diri ni harus disedarkan bila tak sedar diri melebihi tahap awareness seseorang. Kaunseling x gune dah masa ni. Mungkin tampar berjuta kali jugak x lut. aIshh..





Apa yg pasti, bila Inche' Buya berkata2, kalo hang x sedaq juga memang hang kebal. X payah nak straight pon, dah terbatuk kahak tersedar punye pasal. Tidak menyindir atau perli, tapi kata2 itu lebih tusuknya dari pisau.






"Rezeki orang lain-lain. Mungkin ini untuk dia, itu untuk kita. Kalo hari ini untuk dia, besok luse kite. Cepat atau lambat, itu satu ujian yang punye hikmah. Hanya sabar atau tidak bezanya. Jika dia dilapangkan dan disenangkan hari ini, bersyukur dan ucaplah tahniah. Mungkin Allah akan gandakan tahniah tadi untuk kita. Siapa tahu?"






-S-U-P-E-R-H-E-R-O-














sisa nota : Hidup ini, kita yang jalani. Jangan pernah harap orang lain akan buat keputusan.






Thursday, July 14, 2011

:::Life isn't Easy. Face it Calmly :::

Day by day..



Every second, every creature is increasing the life cycle. No exception, I am. And whenever the time passed, each person have an "agenda" to think. Education, employment, daily life, and marriage...


Wow, marriage here, marriage there. Semua nak cakap pasai tu. Hey, I'm already old now. Urm,,not really..Baru 23 kot mak cik.. Hahaha. Can we run away from talking about wedding? hahaha. Whatever it is, such is the reality of life. Got a passion for something. Then, itu baru normal kan.?


Forget about marriage for a while. Ada jodoh, there is the invitation card to you rite? hahaha. Another thing menyerabutkan kpala is about careers? What I will be in the next 2 years. Memang la, tok sah nak srabutkan kapla to think of something to come, undergo it carefully and focus. But, orang kata, what we today determine our future rite? Then, pejam celik pejam celik, sedaq2 dah 2 tahun kemudian, dan2 we realized what else can do it then. Takkan la tu baru nak toleh belakang? Hishhhh.



La ni, no money, no respect. Orang x pandang sangat eyh. Sebab si Inche' Money jugak la macam2 can happen. Money can make people fight, divorce, suffer, merempat and segala bagai. Ditekankan disini, money is not everything ok. There still another thing more priority. There is, of faith and piety. Sibuk kat dunia, akhirat hang pi mana. Fair and equal. Baru la haibat namanya.kn?



Fuhh, that few of the realities of human life. Banyak lagi zarah2 tentang dunia nak kena hadap. Apapun isi dunia dan permasalahnnya, hadapilah dengan tenang. Every problem has a solution. No need to blame fate, as something good comes to all things. Have the effect of good, the bad got wisdom.Because why? Because Allah knows for everything he created.







sisa nota : kadang-kadang kite perlu pejamkan mata dan pekakkan telinga sekejap, kerana manusia itu ada juga yg tempayan dan ada jua alien kena sumpahan.




mak cik takot x? haha

tourist