Monday, February 28, 2011

:::Go straight and turn if necessary:::

Kawan,


jalan terus itu betul. Tapi, pandang2 dan jaga2. Kalau terlalu lurus, kepala bakal hantuk dinding. Kalau lebih malang, langgar bala hingga terus tak bernyawa. Bukan sakit lagi, tapi sudah pantas ucap "Selamat Tinggal"




Isi2 dunia ini kadang2 kejam. Trust urself.




Sisa Nota : Bukan salah pencipta untuk semua ujian. Dasar manusia, lemah dengan ujian.

::: Ohh,scattered:::

Waktu tengah berserabut dengan lambakan kerja dan keadaan yg samar kekaburan, pasti ada sahaja pengonarnya. Tidak manusia, barang mahupun sekeliling. Ambil bahagian masing2 walau x perlu. Kalau pekik2 lolong2 bisa habes semuanya, pasti sudah hilang semua itu. Tapi teringat bait2 bermakna.




"berusaha mencari cahaya lebih baik dari terus terusan menyumpah kegelapan"




tarik nafas. Go!


Thursday, February 24, 2011

:::Terbakar itu panas:::

teringat kata seorang sahabat.
Tatkala api sedang marak disuatu kawasan.



"jangan kite sume ngate2 die. Takut nti suatu ari kite jadi macam die. (nauzubillah)"


memang da lumrah manusia. Baek laki mahupun perempuan. Kalau dah tak puas hati, semua di hambur semaksimanya. Amarah sebukit, luahan segunung berapi. Tapi jangan di idupkan bara api arang untuk tujuan yg x sewajarnya. Melainkan ia bermanfaat untuk kita guna. Kalau sengaja, memang cari bahan untuk di kata. Nah, kalau dah semua orang hang hidupkan bara api, salah siapa???


sisa nota : tertarik dengan kata2 pujangga saya. Benci jangan teramat. Sayang jangan teramat. Kerna satu hari nanti yg dibenci yg timbul, yg disayang tenggelam.


*marah cukup sewajarnya. Sudah habis api, jangan duduk sebelah alkohol. Panas nanti.

Wednesday, February 23, 2011

:::word of pujangga:::

jujur katakan, sy rindukan buya dengan seikhlas hati. Sayang saya, teramat dalam. Rindu itu berpasangan dengan rindukan umi. Tapi, entah kenapa terdetik tentang buya agak dalam hari ini. Dan tiba2 saya sedar...


~Buya saya, MotivatOr saya~


satu dari kata pujangganya :





"kalau sekecil katak, jangan terlalu berusaha nak jadi sebesar lembu. Sebesar manapun katak cuba besarkan diri, tak mungkin jadi segemuk lembu. Bersyukur dengan apa yg dipunyai. Jadilah katak terbaek bukan katak yg cuba menolak takdir. Kerna katak dan lembu punya kelebihan masing2 yang sudah Allah tentukan"



sisa nota : tahu tak buya, buya lah ayah yang paling cOol dalam dunia ni. Dalam setiap kata dan gurau punya berjuta nasihat. Sayang saya pada buya teramat dalam. =)

Thursday, February 17, 2011

:::Leadership is Marathon:::




Sudah berminggu sebaek cuti, blog ini dalam tempoh berpantang. bukan malas tapi lebih kepada sibuk menyibuk. Yg dipong pang pong pang kan akhirnya jadi kenyataan. Bila da lalu dan telan semua tanggungjawab, baru tahu rasa nikmat, sedap, masin dan manisnya tanggungjawab itu. Sebagai 'pencacai' GPMS, tibe2 diberi kuasa arah satu program. Dalam mase nak due date, ibu nak bersalin(macam) ni memang gagah perkasa tak tdur seminggu bg mendapatkan hasil yang baek2(hendaknye). Yang masuk ramai, tak kurang juga yg tarik diri last minit.
Mengeluh 2 minit. Beralaskan test, maka diizinkan. Sehingga malam sebelum gerak, target hampir capai sasaran. Kurang seorang sahaja peserta. Kata penganjur, sudah cukup bagus (saje nak sedapkan ati owg). Tapi si pencacai ini memang gagah(konon) kerana rasa gagal je walau kurang sorang. Ber'uangkan' Rm50, bukan mudah mencari peserta dikalangan pelajar. Almaklumlah. Bajet tipis. Program ni, besar tu tidaklah. Tapi gempak itu ye. Hahaha. (perasan)



program apakah?







venue dan masa : dah tuliskan.?

ini lah hasil peluh si pencacai ini dengan kerjasama mereka2 itu
*special thanx buat bintang2*
Seribu satu langkah perlu diatur sebelum jejak tanah ini.


starting with...





buat pengetahuan
gadis2 ayu ini rakan setidur sekhemah segelak semerapu semereng.
Muka nak ayu tapi semua masuk air =P


Layaaannnn.
sesampay nye da kene makan ubi kayu dan sambal belacan.
ye! sambal belacan.
dengan hasutan mereka..
"Sedapppppppp"



ok, saya turut kanak2 ribena. Seronok kot bila tiba2 rasa muda. Ahh, perasan
.

budak perempuan belah kanan ni memang manje.
Name die tettt tapi asik sebut "hardcore!" (dah kene sampuk)
yg belah kiri pulak x abes2 dengan sifat keibuannya. KONON.
yg tengah. manusia jugak. =p

aishhhh, lupe. Yg kiri sekali kak mimie..hehe

semua rakan2 sedulang dari awal sampay akhirrr..

ok.

pertama-tama





Diakui, sume aktiviti x de la grand cam kat otel. Tapi impak die maksima membolehkan KL Menjerit berjuta kali. Nak lahirkan fasi, bukan senang. Susah cam nak beranak jugak la(ayat cam ade pengalaman). Nak pimpin orang, kita jangan buta dan jangan juga lembik. GAGAH macam BADANG(saje nak war2kan name group sendiri =P) Tp,once da join, baru rasa berjuta nikmat dalam penat. Ce tengok ce tengok kalo x caye.

ce dengar pergerakan baby dalam perot pasangan kamOo..

ewwww...

Berjam2 tutup mata, jalan dalam utan yg berliku2 ngan sungai n paya kelat. Ape rasa kalo buta pastu nak pimpin org?



ni bukan bersuka ria semata, tp kalo x dengar arahan n telinga tu x dengar, ni la padahnye.




Badang dengan strateginya yg mantOp. KONONnye.



Ini bbq yg harus disediakan oleh setiap kump.
But d end, makan group laen punye (hakikat yg berat)
&
makan sedaun pisang lelaki dan perempuan. 1st tyme kot. hentam lah.
(gasaklah kalo diorang nye x sedap. Kata mereka, belajar hargai.Hmmm)





ni senaman a.k.a LDK jugak.
men kawen, cerai, tunang, curang , couple.
Pon ade yg cuba disampaikan dlm game tu.
Bukan seronok2 semata2.




ni ade la pic yg dicurik snap oleh seorang abg fasi yg dengki dgn si 'pencacai' ni. hahaha

ok, nama baru saya 'extra perOt' (kejam kan?)

ade ubi ada batas, ada hari 2x ganda saya balas =P







check point ni kene gune akal bukan peluh.

klu "rata,tenang dan sabar"



bg yg suke ketawa,

check point ni yg paling berat.

salah undur= tolak 1000 markah

senyum = tolak 300 markah

isyarat (padahal nak kire je pon) = tolak 300 markah

tolak...tolak..tolak....

semua nak tolaklahhhh





sebab men ni la pencacai ni name 'extra perut' tu tercetus.

ce tengok.

perot kedepan + babat yg sedia ada = "pija bawak extra perut"

kejam okkkk. haha






aa,bb, cc, dd, ee, ff dan gg

'our name when we going to the jungle'


group badang dalam rancangan masak memasak.

"Tahniah din, hang ja la yg ley idupkan bara api dgn muka x bersalah. hahaha"






Cara nak bincang strategi kemaen lagik. Akhirnya, semua kasik rendam itu kepala dalam air.

HANCUS.






Maka, fasi yg sengal2 ubi menghasilkan anak2 didik fasi yg jua sengal ubi tapi penuh teladan

hak hak hak.





lastly,
setiap ape pon yg manusia2 ini lakukan di sana
pasti ada makna tersurat dan tersirat.
pengalaman semalam punya sejuta pengajaran
^_____ ^
title post ini diambil dari kata2 mantan GPMS UMT
"LEADERSHIP IS MARATHON"

sisa nota : walau terkeluh seketika dengan tenaga sekudrat cuma, senyuman dan feedback mereka sudah cukup buat saya puas. "Akak cepat buat yg second punya ea"...=)
Insyaallah ye adeq2 =)

Friday, February 4, 2011

:::she's up to the next level:::

hey gadis chantek,


Selamat bahagia ya! Pastinya hari ini moment terindah buat kamOo. Sayangnya, kalau boley dipisahkan badan dengan roh, pasti owg ade di majlis kamOo sekarang. Macam gambar yg kamoO kasi ni, owg nak ade dekat sisi kamOo waktu detik2 sejarah kamOo. Apapun, bahagia kamOo, kegembiraan owg.

(kawan, masih ingat origami yang kamOo kasi ni)





nanti bila kita da tua, owg nak kamOo ingat semua detik kita muda2 ea?





~On your Engagement~
As ur exchange ur rings tday
and entire a lyfe
that's bright and new
May Allah give from heaven
bless the two of u
May Allah give u understanding
enough to make ur kind
so u may judge each other
with ur hearts
and not ur minds
Congratulation & Happy Engagement
C-ma & Lizzie




Sisa Nota : Inche' Lizzie, jaga my sweety friend sebaek2nya. Jangan ada airmata kerna Dia antara kesayangan yang pernah owg ada. Moga yang baek2 untuk kamOo ber2.




Thursday, February 3, 2011

:::virus kambing gila berbahaya:::

Kata umi, saya seorang yg keras. Pantang dicabar, lantang menyalak. Tapi umi lupe, kerasnye seorang perempuan jika terusik, boleh jadi rapuh. Jika disenggol sedikit sahaja oleh kambing gila yang hendak mengawan, boleh roboh berantakan.




sisa nota : kalau sudah berstatus ibu, semuanya dalam genggam. Tak perlu sorok2. Macam kate orang2 "mereka lebih banyak makan garam"




Wednesday, February 2, 2011

::: Respon ini untuk Sang Penipu:::

satu hari nanti
jika datang seorang penipu
merayu2 dan meminta2
sedang ia punya cerita disebalik lakon layarnya
setiap satu dialog jijiknya diketahui
penonton punya banyak cara untuk respon
1
pasti ada yang ringan sahaja tangannya
lalu berkata "babak ini terlalu bosan. Ada yg lebih mencabar x?"
2
layankan dengan kata lain
biarkan die cakap sorang2 dengan dinding.
( Atleast, dinding nak dengar kata2 dusta dia)
3
Biarkan die putar belit cerita sampay die sendiri terbelit
Dalam hati gelak la puas2
(kalo perlu guling terus)
4
Berterus terang lalu berkata
"eyh penipu, boleh berhenti menipu. Penat dan jijik nak dengar"
5
Kita galakkan die bercerita seolah2 mengia2kan
Biar dia umpamakan kita x tahu ape2
biar cerita itu dihabiskan selengkapnya oleh dia
setelah puas
cubalah kita pula cerita perkara yang sebetulnya
perubahan muka beliau pada waktu inilah yg paling ditunggu2.
6
Jika lebih bijak dan lidah penuh ketajaman
keluarkan kata2 berbaur perli
(moga ada kesedaran hendaknya)
7
Kalau rasa diri ikhlas untuk tolong pimpin dia
keluarkan kata2 indah ini
"saya tahu anda dimana. Mari saya tolong awak. Kita perbetulkan semuanya"
8
Kalau punya sikap ingin tahu lebih2
jadilah Detective Conan
Cari dan bongkar pendustaannya lalu adili ia.
9
Gunakan pendekatan psychology yg efektif
> Kata2 dusta terungkap, die x dmalukn malah terus bertaubat<
10
Kalo anda rasa macam menyampah dan menyirap
(sila beredar atau tinggalkan dia. Segera.)
Sisa nota : Apa pun respon, jangan biar diri berlebihan emosi. Cukup bertindak sewajarnya. Bila berlebihan, kita dan dia tak kurang mana.

Tuesday, February 1, 2011

::: Keep On Blushing:::

PMT

2nd Feb 2011

~after 2 n half year~



for every feeling


slightly earlier memories


can't be expressed with word


or typing on the keyboard


there is mixed of feeling that i have


certainly, i juz wanna say


i am very happy with the every single minute that i have with u.





PMT>> if i could tell u earlier, keep on freezing. I want to enjoy the switness first. Thank yach make me keep on blushing...






(^________________________^)










p/s : owg konfem bace buku ini habis-habisan.. pasti!




tourist